Anmeldelse
Det siste skuddet på den kulinariske fronten i Tromsø & omegn er nyvinningen «hjemme hos» restauranten De Sju Hav. Lokalisert i idylliske Kaldfjorden har entusiast og Masterchef Geir Vidar Pettersen (GVP) utviklet ett spennende kulinarisk konsept basert på de syv verdenshavene. Fra råvare til ferdige utsøkte retter.
Konseptet er basert på unik eksklusivitet og ikke hvem som helst får anledning til å prøve ut restauranten. Med andre ord, man må enten bli invitert eller være så heldig å komme igjennom «nåløyet» for utvelgelse for bordbestilling. Nesten som å søke seg inn på 71’N eller Farmen :)
Kaldfjordens egen idrettsklubb Kaldfornia Sportsklubb, som hver romjul arrangerer familiearrangementet Sinkarocker, klarte å få innpass i en hektisk førjulstid. Det var derfor stor spenning da kjernen av arrangørene fikk invitasjon og godkjennelse. Deltakerne var Big Børge, Hus-Håkon, Klatre-Henning, Sporty-Nils, Kontrollør-Andreas og selvsagt Masterchef-GVP.
Vi fikk god informasjon i forkant med bekreftelse fra De Sju Hav på sms og e-post. Et skikkelig proft opplegg. Gjestene fikk nesten høye skuldre av nivået som det tilsynelatende var lagt opp til. Dagen var kommet! I nydelige omgivelser i Utengveien 7 kom vi til avtalt tid. Friske blomster, matduft, lys og varme i ovnen skapte en utrolig flott inngang. Restaurantens somelier hadde laget en frisk og herlig velkomstdrikk til å åpne gjestenes ganer. Klatre-Henning hadde, nær sagt som vanlig, sen ankomst – men rask konsum av velkomsten. Det var morsomt at neste generasjon Masterchef på De Syv Hav, han Eskil, ville delta – men på grunn av kledelig beskjedenhet og sent klokkeslett valgte han senga i stedet. Vi forstod via, via kanaler at neste gang skulle han være med til bords.
Hva var på menyen? Gjestene hadde fått informasjon om at de i forkant kunne besøke De Sju Havs nettsider for å gå igjennom menyen som skulle serveres. Få av oss hadde gjort det, men Sporty-Nils hadde håp om 3-retter. Masterchef overgikk forventningene også her. 5 retter skulle til persj. Et nydelig oppdekket bord i Michelin-klasse var laget til. Sikkert inspirert av Masterchefs frue som hadde jobbet på interiør- og livsstilsbutikken Britts på Jekta. Invitert til bords fikk første gjestesomelier Sporty-Nils æren å skjenke en nydelig tysk riesling. Denne skulle nytes mot første rett karamelisert kongekrabbe med avokado og kokoskarrisaus. Hus-Håkon som har fylt huset sitt på Storelva med små barn, ergo mer vant til fastfood og bestemte borddamer som dattera Aurora, hadde utfordringer om slow-food konseptet. For en overraskelse. Krabben var perfekt karamelisert og dandert på tallerken. Og hvilken smak!
Vi fortsatte i sjømatens verden med stekt torsk med bakt paprika i basillikumsaus i pastaplate. Somelier Big-Børge fikk æren av å servere en østerrisk hvitvin til. Nydelig danert plett som ble fortært på en utsøkt måte. O’hvilken glede og stemning det var rundt restaurantens bord. Rett nr 3 var mer i rolige former, suppe egner seg veldig godt da for ikke å bli for mett. Søtpotetsuppe med rød karri og kokos egnet seg svært godt for toppdirettsmager som begynte å bli godt fylt. Masterchef-GVP sa at det ikke var spiseplikt for å spise opp all mat, men gjestene som alle kommer fra gode oppdragelser har lært seg å spise opp alt. Denne gangen var det siden alt var så utrolig godt. Kveldens hovedrett nr 2, som også var rett nr 4 var helstekt indrefilet med hasselback poteter & kremet sopp. Gjestesomelier Klatre-henning fikk æren av å servere første glass med rødvin. Bordene var dekket med flere glass, men pga someliers urutinerte holdning klarte han å servere vinen i Sporty-Nils’ brukte hvitvinsglass. En stor og gremmende feil som ikke restauranten kan klandres for. Øvrige gjester regner med Klatre-Henning har reflektert og tenkt mye på dette til han serverer julens gleder i Oladalveien, også kalt vårt vikarierende klubbhus. Et rom for læring. Dog, retten var perfekt stekt, tilberedt og anrettet. Mmmm…. Tankene gikk mot strofene av salmen «salige stund..»
Nå var gjestene begynt å bli skikkelig mett. Hus-Håkon klarte ikke lengre å snakke om husprosjekt, byggeplaner og spørsmål som han hadde til Kontrollør-Andreas. Alle bare smattet og koset seg. Big-Børge fortalte oss om hvordan havets sølv silda fanges fra en ringnot-båt. Etter så mange varme og gode retter trodde vi at masterchef skulle komme med en søtlig dessert i det kalde hjørnet. Igjen overrasket han oss på den positive siden. Ja det var søtt, men han hadde fått frem en perfekt sjokoladefondant hvor du setter skjeen i muffinsen som den ligner som. Og der var det flytende varm sjokolade. O, la-la… Madagaskar vanilje-is og hjemmelagd jordbærsaus var perfekt kombinasjon.
Mett var ordet nå. Praten gikk selvsagt om Lavkaritt, ski og trening. Apropos ski. Masterchef-GVP viste oss sin nye investering Down ski. For en letthet og leken ski. Akkompagnert av kaffe avec ble dette en verdig avslutning. Restauranten De Sju Hav er et unikt og viktig tilskudd på Tromsøs kulinarisk restaurant himmel. En himmel fylt med nordlys fra før er dette klasse. Klatre-Henning har i embets medfør vært flere ganger i matlandet Italia og dro garantert ikke skuffet hjem. Vi som bord i verdens beste matfat med ekte lokale og kortreiste råvarer og kanskje Norges beste mathus som nabo har de beste forutsetninger. Det ble 6 øyne på terningen. Gratulerer til Masterchef-GVP.
Tisen